Naast ventileren heeft een stalnok steeds vaker de functie van daglichtvoorziening. De nok is bij uitstek geschikt om daglicht centraal binnen te halen. Het gaat hierbij om veel luchtafvoer en veel daglicht in combinatie met zo weinig mogelijk warmte-instraling; dat is kort samengevat de kracht van de AIR-LIGHT nokken. Al onze AIR-LIGHT nokken zijn daarom uitgevoerd met meerwandige polycarbonaat lichtplaten welke deze eigenschap bezitten. De dubbelwandige 10 mm lichtdoorlatende platen verspreiden het zonlicht door reflectie in de isolerende kanalen van de plaat. Dit geeft een hogere lichtopbrengst en heeft duidelijk minder opwarming tot gevolg in vergelijking met de traditionele lichtdoorlatende golfplaten. Door de isolerende werking wordt tevens condens vorming aan de onderzijde beperkt waardoor de beplating beter droog blijft en een minimum aan vuil aantrekt. Hierdoor blijft de maximale lichtopbrengst behouden.
Bovengenoemde punten zijn niet van toepassing op de AIR-LIGHT Passive Version type E.
Het polycarbonaat plaatmateriaal K-waarde 3.0 W/m2.K is in heldere en opale kleurvorm leverbaar:
1 zijde opaal en 1 zijde glashelder uitvoeren is uiteraard ook mogelijk.
Helder: Lichtdoorlatendheid circa 80 % Zondoorlatendheid circa 85 %
Opaal (melkwit): Lichtdoorlatendheid circa 50 % Zondoorlatendheid circa 70 %
De meeste trek wordt gecreëerd met een schoorsteen nok. Indien u verzekerd wil zijn van maximale trek kiest u voor de Open Version (OV). Volgens Wildeboer is een schoorsteennok (Open Version) de beste optie op een stal met de eindgevels oost- west gepositioneerd is. Deze nok tegen meerprijs worden uitgevoerd met een V-goot van Plastisol of RVS die gemonteerd wordt aan het aluminium spantwerk van deze nok.
De meest homogene daglichtinval wordt gecreëerd met een uitvoering in tweezijdige beplating. De Open Version, Covered Version en oversteeknok Passive Version type F staan hiervoor garant. Daglicht wordt hierbij gelijkmatig verdeeld over het gebouw.
Er is keuze tussen glasheldere of melkwitte(opale) beplating. Hierin wordt geen prijsonderscheid gemaakt. Opale beplating geeft een mindere directe instraling wat de opwarming maximaal beperkt. Bij glasheldere beplating bent u gegarandeerd van de hoogste lichtopbrengst. De nok uitvoeren met 1 zijde opale beplating en 1 zijde glasheldere beplating behoort ook tot de mogelijkheden.
In situaties waar geen ventilatie noodzakelijk is, kiest men voor een zadeldak lichtstraat zonder ventilatie. Bijvoorbeeld in de nok van een melkstal, loods of manege. In de lichtstraat kunnen ventilatieluiken worden geplaatst welke elektrisch of handmatig met handslinger geopend kunnen worden. Ventilatieluiken voorkomen tocht of overmatige trek bij slecht weer en geven de mogelijkheid maximaal te ventileren op warme zomerdagen.
Een oversteeknok kan in diverse varianten worden uitgevoerd. Tweezijdig als Passive Version type F of eenzijdig als Passive Version- type C of type S. Uitvoeren met lichtdoorlatende golfplaten is ook mogelijk (Passive Version type E). Wildeboer kan ook enkel de windgeleideplaat leveren voor een oversteeknok.
Onze medewerkers voorzien u graag van persoonlijk en deskundig advies.